Elaine Cassidy

Elaine20Cassidy.jpg Elaine Cassidy picture by DavetheGlassboySer hon bekant ut?
Det tyckte jag också när jag zappade förbi Viasat Crime igår och fick syn på henne i säng med en annan tjej, verkade intressant tyckte jag. Men det tog ett tag innan min hjärna hade lyckats ta sig förbi de moderna kläderna och jag utbrast: "Det är ju Maud". Det vill säga ingen annan en Elaine Cassidy som spelade Maud Lilly i Fingersmith. Jag älskar både boken och filmatiseringen (och allt annat av Sarah Waters också för den delen) så det gav mig ännu en anledning att stanna kvar på kanalen. Tyvärr så var den första scenen mer oskyldig än jag hade hoppats, de råkade bara sova i samma säng eftersom de hade varit ute och druckit sig fulla kvällen innan. Istället handlade serien Ghost Squad om Amy Harris (Cassidys karaktär) som är polis inom en antikorruptions enhet och arbetar för att sätta dit korrupta poliser som det tydligen finns gott om i den här serien.  Ganska spännande serie om man vill se riktigt sviniga poliser som ägnar sig åt droghandel och med jämna mellanrum spöar up folk. Och om man vill se Elaine Cassidy förstås, för wow, jag tror jag har missat nåt här. Jag menar jag gillade henne i Fingersmith och tyckte hon var söt då också men när jag såg henne nu i ett annat sammanhang blev jag helt bedårad, hon är så vacker, kolla bara här. Det är mycket troligt att jag kommer att titta igen.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv


Bye Bye WGN


Ring Tv 4 är en fars

Jag brukar titta på de här programmen när tittarna får ringa in och ställa de ansvariga till svars för vad som visas på tv. Jag vet inte egentligen varför jag tycker det är intressant för det är ganska mycket samma ämnen som tas upp varje gång; varför höjs ljudet i reklamen?; varför kan jag inte se lokal tv?; juryn i Idol är för elak!; läskiga trailers som skrämmer barn etc. Och främst så är det ju en total fars, de här programansvariga, cheferna eller vad de är, sitter där och låtsas vara förstående och ta till sig tittarnas kritik. Men egentligen framför de bara sin egen åsikt, de diskuterar lite och låter ofta ganska arroganta. Janne försöker vara den som trycker på för att det ska tas ansvar men egentligen kommer ingen fram till någonting. Tittarna får ventilera sina åsikter och tv 4 kan ge en bild av att lyssna på tittarna. Jag vet inte det kanske funkar och alla kanske nöjda men egentligen är det ganska värdelöst.

På samma tema att det egentligen bara är pengarna som styr; vad har hänt med Law and Order: SVU's sändnigstid? Tänker femman verkligen visa de nya avsnitten vid midnatt på fredagkvällar? Igår visade det avsnitt som Cynthia Nixon just vann en Emmy för, för bästa kvinnliga gästroll i en dramaserie. Hon var verkligen väldigt bra som en kvinna som spelade att hon hade en multipel personlighetsstörning. Och "if I may say so" så såg Mariska Hargitay väldigt bra ut i den korta frisyren.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv
Photobucket

Hospital Central á la Italiana

Beundrare av sjukhusserier och lesbisk sjukhuspersonal i allmänhet som jag är så blev jag ganska begeistrad när jag igår läste på eurout (kolla förresten in den sidan, det är en ny europeisk sida i samma stil som AfterEllen) att italiensk tv har börjat visa en egen version av den spanska sjukhusserien Hospital Central .
Och med en egen version menar jag i stort sett samma serie fast med italienska skådespelare. I Terapia d'urgenza har Maca blivit Marina och Esther har blivit Ester och Vero har inte dykt upp än. Hittills har det bara visats fyra avsnitt av serien och det som är mest intressant med den är väl att de väljer att börja serien från och med säsong åtta av Hospital Central, dvs den säsong där Maca och Esthers kärlekshistoria började. Jag har bara sett de klipp som finns med Marina och Ester så jag kan inte jämföra hur lik resten av serien är men just deras historia är ganska lik orginalet. Marina kommer som ny barnläkare till sjukhuset där Ester redan jobbar som sjuksköterska. Marina kommer från en rik vinproducerande familj (Macas familj gör sherry) medan Ester kommer från en arbetarklassbakgrund. Till att börja med kommer de inte särskilt bra överens men blir snart goda vänner. Ester får i fjärde avsnittet veta att Marina är lesbisk och blir lite chockad, och här skiljer sig serierna åt för när Esther i Hospital Central fick veta att Maca var lesbisk så blev hon överraskad men hade inga problem med det. Medan Ester (jag vet att det är förvirrande att de heter likadant)i Terapia d'urgenza är klart obekväm med vad hon får veta från receptionisten Teresa (som här är klart mer homofobisk än i den spanska varianten). Den spanska Esther blev däremot lite chockad när Maca stötte på henne tills hon snart ångrade sig och talade om för Maca att hon gärna ville upprepa den där kyssen. Så om de ska fortsätta att följa orginalet så kan man kanske vänta sig något liknande i nästa avsnitt av den italienska serien. Anledning nog för mig att kolla in några avsnitt till. Om inte annat är ju italienska ett vackert språk som man som tur är inte behöver kunna eftersom vänliga själar redan har börjat lägga upp avsnitten textade till engelska.
Men det kan hända att jag fortfarande kommer att föredra förlagan som nu är inne på sin sextonde säsong.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv
Photobucket

Några olika tankar

Några olika funderingar:

1. Lucy Lawless på The L-Word
Lucy skrev i ett inlägg i bloggen på hennes oficiella hemsida igår att hon just har spelat in ett avsnitt av CSI Miami, coolt det ska jag hålla utkik efter. Men kanske ännu coolare är att hon också uppmanade fansen att hålla utkik efter henne på The L-Word i framtiden. I framtiden måste ju förstås betyda säsong sex och med andra ord våren 2009 i USA. Intressant också att om man tittar på nästa källa http://www.ausxip.com/ så får man också veta att hon från början erbjöds rollen som Marina men att de sedan gav den till någon annan. Nu verkar det dock däremot som att hon kommer att dyka upp i någon form under sista säsongen av serien och Lucy och Xena fans över hela världen får ännu en anledning att tycka att hon är den coolaste kvinnan på planeten. Det kan väl kanske finnas fler kandidater till den platsen men det coola är att hon aldrig glömmer den där gigantiska delen av hennes fans som fortfarande drömmer om att se mer av den där sidan av Xena som bara antyddes i serien.

2. Lindsey ute ur garderoben
Det har väl egentligen inte jättemycket att göra med något jag har sett på sista tiden förutom att jag förstås läste det på skärmen. AfterEllen, och en massa andra internetsidor men vi vet ju alla var jag får all min information ifrån, skriver om hur Lindsey Lohan igår i en radiointervju bekräftade att hon och Samantha Ronson har varit ett par länge. Nu var det väl inte någon större överraskning för någon, men ändå, good for them. Hoppas att de är lyckliga och att det är sant som de säger att Lindsey har varit mer välfungerande sedan hon träffade Sam. Jag har aldrig varit något större fan men det är alltid så tragiskt när dessa unga, främst, kvinnliga stjärnor går ner sig så mycket. Den där kändisvärlden är galen med paparazzis överallt och säkert vilda fester som säkert lockar ungdomarna men man vill ju ändå på något sett att att människor ska må bra och inte förstöra sina liv. 

3. Yaiya bland de 36 sista
Slutaudition på Idol den här veckan och Yaiya klarade sig vidare från första dagen, även om vi fortfarande inte har fått se henne sjunga på scenen. Tur att internet finns då. Jag håller tummarna en dag till då ;-)

Men hur irriterande är det att tv 3 har bestämt sig för att visa Top Model på precis samma tider som Idol. Vad är meningen med det? Förut visade de ju alltid Top Model klockan 21 på onsdagar men jag antar att de vill konkurrera med Idol. Irriterande i alla fall för nu missar jag Top Model. Alla vet ju att jag gillar att titta på snygga tjejer men det är ändå intressantare när fokus ligger på talang och inte drama. Dessutom är ju inte fyrans dokusåpa helt utan ögongodis heller, förutom Yaiya så måste jag erkänna det nu att jag har en liten, liten crush på Laila. Jag vet, jag vet, juryn är fienden men det är nåt med det där leendet och de där ögonen, jag kan inte hjälpa det, dessutom behöver man ju inte oroa sig för att hon blir utröstad.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv
Photobucket

Emmy roligare än Oscar

Med tanke på namnen så borde det kanske vara självklart men jag insåg först igår (eller inatt snarare) att Emmygalan är roligare att titta på en Oscarsgalan. Den sistnämnda är väl ett snäpp exklusivare med fler av de riktigt stora stjärnorna men medan jag ofta inte har sett många av filmerna när de premieras på Oscarsgalan så är i alla fall de flesta av tv-serierna på Emmygalan bekanta. Det gör det roligare för mig att se de skådespelare som jag kan se på min tv varje vecka men i ett helt annat sammanhang än vanligt. Kanske var det därför som jag den här gången lyckades hålla mig vaken genom hela galan medan jag i februari knappt tog mig igenom röda mattan-delen.

Förutom att jag tyckte jag kunde relatera mer till den så var Emmygalan som galor är mest, de verkade tyvärr följa samma trend som Kristallen när det gällde plumpa skämt och sexistiska kommentarer. Som att de slet av Heidi Klum kostymen och att Craig Ferguson låtsades tafsa på Brooke Shields, läs gärna vad Sarah hade att säga om det och andra problem med galan. Som alla vet är hon min husgudinna och jag håller med om mycket av vad hon sa och personligen måste jag säga att jag tyckte Heidi Klum såg mycket bättre ut innan hon fick kostymen avsliten.

Tina Fey won three Emmys for her work on the sitcom '30 Rock.'Kvinnan för kvällen var annars Tina Fey som fick ta emot tre Emmys för 30 rock (manusförfattare, skådespelerska i komediserie, och bästa komediserie). Det kan jag inte klaga på även om jag är ett ganska nytt fan till Tina. Jag vet att hon blev nummer 1 på AfterEllen's Hot 100 lista men jag får erkänna att jag då fortfarande inte riktigt kunde se vad alla andra såg. Visst hon var rolig och söt och 30 rock är ganska kul men jag blev inte riktigt övertygad förrän jag såg sketchen från Saturday Nigt Live där hon spelade Sarah Palin. Sedan kan man ju undra vad det säger om mig att hon var tvungen att klä ut sig till republikan för att jag skulle inse hennes briljans. Men så är det, hon är smart, snygg och rolig och nu hoppas jag att tv 4 snart börjar visa andra säsongen av 30 rock.

Resten av  vinnarna har jag inte så mycket att säga om; Glenn Close (Damages) var en värdig vinnare för bästa huvudroll i en dramasere, fast jag hade gärna sett att Mariska Hargitay (Law and Order: SVU) fick det priset också. Det manliga vinnarna bryr jag mig inte så mycket om och det samma gäller Mad Men som jag inte har följt och därför inte har någon åsikt om. Miniserier och tv-filmer har väl inte visats i Sverige så dem har jag inte heller sett. Sen finns det ju andra serier som jag gärna hade sett där som inte ens var nominerade någonstans. Cityakuten är väl helt borträknat vid det här laget och L-Word de får väl hålla sig till GLAAD, eller? Criminal Minds t.ex. kunde också gärna ha fått några nomineringar. Men det är väl som vanligt, det jag gillar och det andra gillar är oftast inte samma sak...

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv


Disney Channel är läskigt

Jag läste just den här krönikan i DN och jag känner mig väldigt benägen att hålla med. Jag hade det tvivelaktiga nöjet att se High School Musical 2, en annan Disney Channel produktion, i somras och det var ganska läskigt. Min något yngre och mycket mer begeistrade medtittare blev lite besviken när hon såg mina uttråkade och ibland rent ut negativa miner. Jag gjorde några försök att dölja det eftersom jag visste att hon hade sett fram emot att jag "äntligen" skulle se det här som jag så länge hade gått miste om. Men ibland gick det bara inte, vad är det för världsbild som ungarna får av det här? De plastiga pastellfärgerna är så långt från verkligheten att det lika gärna skulle kunna vara science fiction. Det är söta pojk- flickpar och stora villor och det hårda jobbet går som en dans eftersom man kan sjunga (på tal om sången, musiken är ju hemskt plastig och ytlig den också). Till största delen tyckte jag bara att den var tråkig eftersom det är så slätstruket och förutsägbart. Men samtidigt kan man bara hålla med Niklas Wahllöf om att
"Det är den genomjävligaste och mest försåtliga kulturimperialism som någonsin har skissats upp på ett amerikanskt produktionsbolags ekskrivbord."
Det är The American Dream i dess mest ytliga form och det är det som barn och ungdomar över hela världen sitter och tittar på dag ut och dag in tills de tror att det är det här man ska sträva efter. Ge dem lite substans och lite realism, det klarar de väl av. Hellre Fucking Åmål än söta blondiner som sjunger om alla lyxartiklar de vill ha.
Det är faktiskt ganska läskigt att det finns en hel kanal fylld med den här sortens program.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv

Deckare

Deckare är egentligen inte min grej och jag brukar för det mesta zappa förbi när jag stöter på nån på tv:n. Men ibland måste man göra avkall på sina principer, särskilt när det är skådespelerskor jag gillar iblandade. Därför stannade jag kvar på fyran i söndagskväll när jag kom på att Simone Lahbib var med i Mord i Sinnet och därför gav jag också Maria Wern - Främmande Fågel en chans igår.

Engelska deckare verkar det finnas hur många som helst av och även om kvalitén ofta är bra så orkar jag inte riktigt engagera mig i alla olika historier, låt oss bara sig att jag är ingen trogen tittare till Morden i Midsummer. Men jag är ett fan av Simone Lahbib, kanske mer känd som Helen i Bad Girls. Och det visar sig att hon är bra i Mord i Sinnet också och att serien är riktigt bra. Hon spelar egentligen inte huvudrollen utan det gör Robson Green som spelar psykologen Tony Hill. Serien är spännande och välskriven med bra skådespeleri och som sagt, Simone Lahbib, så jag tror faktiskt att jag kommer att titta nästa vecka också. 


När det gäller Maria Wern - Främmande Fågel så tänkte jag att jag fick ge det en chans eftersom Eva Röse spelar huvudrollen. Min historia med henne går väl ända tillbaka till Disneyklubben men jag får erkänna att när jag riktigt fick ögonen för henne var när hon var med i någon dokusåpa som trean hade där hon var instängd i ett hus med Bert Karlsson i 24 timmar. Konstigt program men jag gillade hennes insats, hon satte Bert på plats och verkade smart och söt så jag blev lite kär där. Någon som kommer ihåg det programmet? Anyway, jag har gillat henne sedan dess och tänkte att det var dags att ge en svensk deckare en chans trots att jag för det mesta tycker de är ganska dåliga med konstlade manus och svagt skådespeleri. Henkilöt: Ann-Marie/es. Eva Röse (copyright: Jyrki Valkama/YLE Kuvapalvelu)Och jag blev faktiskt lite positivt överraskad, Eva Röse visste jag ju redan var bra och överlag har de fått ihop ett bra skådespelarteam. Det är lite Mordkomissionen känsla, och det är positivt eftersom danska serier är ett undantag från mina regler om deckare. Det är ganska spännande fast det känns lite passé med fågelinfluensa. Inte för att det inte fortfarande säkert är ett verkligt hot men det känns som det var ett tag sedan man pratade om det i debatten. Trots det var det tillräckligt intressant för att jag ska vilja kolla in det också igen, så plötsligen blir det två deckare i veckan för mig. 

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv

Photobucket

Yaiya till slutaudition

Photobucket
(Fotot är "lånat" från Yaiyas myspace http://www.myspace.com/msyaiya)


Jag lyckades inte få syn på henne i programmet från Luleå men jag har från ganska säkra källor http://alesbianstaringatthescreen.blogg.se/2008/september/idol-2008.html#comment att Yaiya gick vidare till slutaudition i Idol. Jag hoppas det betyder att vi får se mer av henne när de programmen börjar visas och man får väl hålla tummarna för att det blir ännu mer så småningom. Under tiden kan ni i alla fall kolla in hennes audition här http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.605909.  
Det verkar också som att hon redan har en del hängivna fans som har hittat vägen hit, vilket jag förstås uppskattar ;-)

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv.

Ellen och Portia's bröllop

I gårdagens avsnitt av hennes talkshow visade Ellen en video från hennes och Portias bröllop. Men eftersom det i svensk Ellen tid fortfarande är april och vi inte ens har fått veta att de har förlovat sig än (gör något åt det kanal 5) innebär det att vi antingen måste vänta tre-fyra månader (vilket vi ju inte vill) eller förlita oss på vänliga själar som lägger ut saker på nätet.
Jag valde det andra alternativet ;-)
 
Så fina bilder, man kan bara le och önska Grattis till dem båda två! Och Grattis till alla par i Kalifornien som numera (än så länge i alla fall) har rätt att gifta sig. Så kan man ju också fråga sig hur det gick till när en stat som är styrd av Arnold Schwarzenegger, en republikan, lyckades få igenom en sådan lag innan oss här i Sverige.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv
Photobucket

Kristallen

Igår dunkade tv-bransch människorna varandra i ryggen och delade ut lite priser. Men vem är det som röstar egentligen, vet man det? Jag är inte helt missnöjd med resultatet men en del val var lite konstiga. Idag skrivs det om att svt utklassade alla andra kanaler (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=825912) och det tycker jag inte är det minsta konstigt. Det vet väl alla att kvalité kommer från svt medan de andra kanalerna bjuder på skrikiga såpor, amerikanska serier och samma gamla amerikanska filmer om och om igen. På tal om det brukade det inte finnas ett pris för bästa utländska program? Inget ont om de andra kanalerna, de lyckas väl också producera bra saker då och då, men svt står väl lite i en klass för sig själv. Konstigt ändå att inte Kungamordet vann i dramakategorin, jag såg aldrig på Gynekologen i Askim men kan något verkligen vara bättre än Kungamordet? I min mening är det och Kronprinsessan något av det bästa som någonsin har visats på svensk tv (hörde förresten för ett tag sedan att Hanne-Vibeke Holst håller på med en fortsättning på böckerna och att svt förhandlar om att få filmatisera också den, yay!)
 Andra konstiga val; Lyfällan jag fattar inte grejen med det programmet och Stjärnorna på slottet snälla hur kan det vara bättre än Idol och Melodifestivalen? Det är ju så pinsamt.
Resten av valen var okej men själva galan var ju ingen höjdare, någon kommenterade på kanal 5:s hemsida att det är konstigt att det ska föreställa att finnas så många begåvade människor som lyckas producera en massa bra program och så när man samlar dem alla i samma rum så blir det bara skit. Nivån på humorn är ju pinsamt låg, kan de verkligen inte få ihop något bättre än det där tjafset? Babben var bra som vanligt men de andra programledarna gjorde inget särskilt imponerande intryck och om Jessica Almenäs kan jag bara säga, varför hade hon den klännigen på sig?

Anyways, smaken är som baken, I guess.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv.
Photobucket


Jill, Karman and Dara getting somewhere

Idag är en sorglig dag för Sarah meddelade i veckans B.L.W.E att efter att de har vloggat om det sista avsnittet av L-words första säsong i slutet av september så kommer WGN-gänget att lägga ner sin vlogg. Vilket betyder att de bara är bara några få avsnitt kvar innan det är slut på minnesvärda scener som de här:
( Om ni vill se fler fanvideos så kolla in de här kanalerna http://www.youtube.com/user/charlie2288 och http://www.youtube.com/user/madnesszoe )

Jag visste förstås att den dagen skulle komma, man har förstått att det är mycket arbete med att göra en vlogg och det är klart att de (kanske särskilt Jill) någon gång skulle komma att känna sig tvugna att lägga mer fokus på nåt som det faktiskt kan tjäna pengar på. Men ändå, det är mindre än ett år sedan som jag upptäckte WGN men det kommer ändå att kännas tomt att logga upp och kolla in en ny vlogg varje vecka. Jag har svårt att förstå att jag för ett år sedan inte ens kände till AfterEllen, aldrig hade hört talas om South of Nowhere och därför först inte var intresserad av att se We're Getting Nowhere. Men så en dag hade jag sett alla Sarah och Lori's vloggar och jag hade tråkigt och tänkte därför att jag kunde kolla in ett avsnitt av WGN ändå. Och sedan var jag fast, även om jag aldrig hade sett serien de pratade om så skrattade jag ofta så grät under de där första maratondagarna. Men så här efter 40+ vloggar så tycker jag fortfarande att de första var bäst, den där spontana amatörkänskan har försvunnit lite efterhand, vilket inte betyder att de sista vloggarna har varit dåliga. Jill, Karman och Dara vet fortfarande hur de ska få oss att skratta med sina kvicka kommentarer och helsjuka reenactments. De kan såga serier som ingen annan och det blir tråkigt att se sista säsongen av The L-Word utan att fundera på vad "The Terrible Three" kommer att säga om det.
Men som sagt det var väntat så vi får väl önska dem lycka till och vänta på vad de har att bjuda på i framtiden. Jill ska väl i alla fall göra en resevlogg med Cathy DeBuono så då får vi i alla fall se henne där så småningom, och Karman och Dara fortsätter ju att jobba för AfterEllen.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv
Photobucket

L-word spin-off


För ett tag sedan berättade jag om sjätte säsongen av The L-word som börjar sändas i januari nästa år och nämnde att det därefter kommer att visas en spin-off på serien. Nu är det också klart att det blir Alice som kommer att vara huvudperson i den nya spin-offen som tydligen till att börja med bara kommer att vara en online serie med möjligheten att sedan börja visas på tv (http://www.afterellen.com/TV/2008/9/tlw-spinoff-alice).  Att det skulle bli Alice var väl någorlunda väntat, hon har från början varit en av de mest populära karaktärerna och Leisha Hailey själv är också populär. Hon är en av de få öppet lesbiska skådespelerskora i serien och det skadar väl inte heller. Fansen brukar gilla att den de trånar efter på skärmen representerar också i verkligheten. Jag gillar också Alice, även om hon aldrig riktigt har varit min absoluta favorit, och det ska bli spännande att se vad de gör av den nya serien. Trevligt också att veta att det kommer att finnas något att titta på efter The L-Word. Förhoppningsvis kan man kanske också hoppas på lite gästspel av andra favoriter från serien.
Fast det är ett tag kvar förstås, ett antal månader kvar till januari men sedan kan man nog tänka sig att spin-offen börjar visas ganska snart efteråt. eftersom den börjar spelas in direkt efter sista säsongen och med tanke på att den ska visas online så är säkert tanken att det ska vara ganska direkt efter finalen av The L-Word. Men under tiden får man väl hålla till godo med vloggar och så börjar ju sista halvan av sista South of Nowhere säsongen om en månad ungefär.

För övrigt anser jag fortfarande att South of Nowhere bör visas på svensk tv

Idol 2008

Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson utgör den nya Idoljuryn. Foto: TV4
(Foto tv 4)

Så har det då dragit igång med en ny säsong av idol och vi kan väl slå vad om att jag är långt ifrån den enda som kommer ha något att säga om första avsnittet. Inte för att det var så särskilt uppseendeväckande men Idol ska ju alltid diskuteras och särskilt med den nya juryn! Än så länge gillar jag faktiskt dem, de verkar ju onekligen lite mer kvalificerade för jobbet och hittills har det inte varit några sådana kommentarer som handlar mer om att skapa effekt än att ge konstruktiv kritik. Visst "du ser ut som en italiensk ficktjuv när du sjunger" var kanske inte helt konstruktivt men kändes ändå någorlunda snällt, eller så är det jag som har blivit avtrubbad. Jag får väl erkänna också att det kvinnliga inslaget i den här juryn är trevligare att titta på än Kishti.
När det gäller deltagarna än så länge så var det några som var bra, jag gillade bl.a. killen med gitarren som hade blivit ditdragen efter tips från en kompis, men än så länge har jag inte haft någon wow-upplevelse (aka. halleluljah moment).
Men jag är ett fan av programmet och jag kommer att fortsätta titta, läste dessutom i QX att Yaiya som jag gillade när hon kom till slutaudition 2006 har sökt i år igen.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv

Tron och kärleken

Att de två inte alltid är lätta att kombinera visste vi kanske redan men det var ändå intressant att se svt:s dokumentär Jenny, Gud och tystnaden igår kväll. Dokumentären handlar om Jenny som läser sista terminen på sin prästutbildning och som är gift med en annan kvinna. Själv verkade inte Jenny ha några större problem med att kombinera tro och kärlek men en del av hennes klasskamrater hade vissa problem. De som ville uttala sig om frågan menade att de inte kunde tänka sig att välsigna homosexuella par och varje gång Jenny pratade om sin fru möttes hon av tystnad.
Det var mycket som var intressant med dokumentären, för mig är hela fenomenet att ha en tro och känna ett kall att predika Guds ord fascinerande. Det är ungefär lika främmande för mig som att det finns unga människor som läser till präst i dagens Sverige som har så pass konservativa åsikter. Som en konfirmand tjej i dokumentären sa "är inte det bara gamla gubbar?" Naturligtvis är det mer komplicerat än så och det är klart att det finns fullt med unga människor i Sverige som inte accepterar homosexualitet. Självklart finns det också gott om konservativa element inom svenska kyrkan. Men trots min brist på tro har jag ändå något sorts förtroende för kyrkan och man tycker att en ny generation kristna borde kunna se att kärleksbudskapet bör omfatta alla människor. Som Jenny själv sa "Vår kärlek den är ju hur fin som helst och sen finns det människor som ägnar tid och energi åt att käma emot det här och säger att det är fel [...] man fattar det inte". Man gör ju inte det, hur kan människor som man tycker borde vilja förkunna Guds ord och Guds kärlek tycka att det finns en skillnad på kärlek och kärlek? Tycka att om man blir kär i människor av samma kön så ska man leva i celibat ellerr iskera att hamna i helvetet? Alla klasskamrater som uttalade sig i dokumentären verkade annars vara vettiga tänkande människor, men hur kan man likna homosexualitet med en "defekt" som pollenallergi? Jenny själv verkade också mycket sympatiskt och det märktes att hon har funderat mycket på den syn som finns på homosexuella inom kyrkan och hur hon ska kunna fungera och arbeta inom en kyrka där många av hennes arbetskamrater har den synen. Jag tror i alla fall att hon kommer att bli en bra präst, just den sorts präst som får mig att ha förtroende för svenska kyrkan även om jag själv inte tror på Gud eller går i kyrkan.
Om ni missade dokumentären så kan ni kolla in den på svt play eller om ni föredrar tv-formatet så går den i repris ett par gånger också under den närmaste veckan.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv
None

RSS 2.0