Pride

I Stockholm pågår firandet för fullt, Sverige känns mer gay än någonsin med nyhetsreportage i tv och tidningar varje dag, brandmän som kommer ut på rapport http://playrapport.se/#/video/1206501 och förstås kanal 5:s pridevecka som har nämnts här ett antal gånger förut. Men idag rapporterar DN att kanal 5:s satsning på HBT-program på bästa sändnigstid under hela förra veckan inte blev någon hit http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2683&a=810272. Tittarsiffrorna var lägre en på samma tid veckan innan. Men då får jag väl ändå säga att folk har missat något, jag vet att jag har klagat mycket tidigare och jag önskar fortfarande att det hade varit mer fokus på lesbiska, men att varje dag hela veckan kunna sätta på tv:n på primetime och se program med HBT-fokus var underbart. Jag tittade mer på tv förra veckan än jag har gjort på mycket länge, och mycket var bra. Rick och Steve var hysteriskt roliga ibland, visst det var mycket stereotyper och klichéer men det var väl själva idén och det var roligt. Det var också roligt att se Queer as Folk igen, det är ett typiskt exempel på att brittisk tv är bättre. Flera av dokumentärerna var också intressanta, särskilt den om transexuella tonåringar och de äldre homosexuella männen som gifte sig var så söta. Men den om faghags var bara konstig, klassificeras man verkligen som faghag bara för att man har en nära vän som är bög eller om man vill stödja homosexuellas rättigheter?
Filmerna var okej, och An Unexpected Love är väl ganska trevlig ändå och den har ju i alla fall ett lyckligt slut.
Jag hoppas i alla fall att kanal 5 inte blev avskräckta och att de gör om det här nästa år, kanske med lite mer spännande utveckling av Grey's Anatomy om man får hoppas på något sånt.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör visas på svensk tv

Long time, no see

Jag vet att det är länge sedan men sommaren tar tid från skärmstirrandet. Den mesta tiden går tyvärr till det där som kallas att försörja sig och som man tydligen måste syssla med när man inte pluggar. Men jag har också hunnit med en liten tur för att träffa några "real life celesbians"



Best Lesbian Weekend Ever

Anyway, jag var tvungen att skryta lite men egentligen tänkte jag kommentera kanal 5:s tablå för prideveckan.
Efter att noggrannt ha studerat tv-tidningen så har jag lite dubbla känslor. Jag tycker att det är ett väldigt sympatiskt initiativ och att ha så mycket HBT- inriktade program varje dag under en hel vecka är ju fantastiskt. Så på ett sätt känns det dumt att klaga när de faktiskt har tagit ett så bra initiativ, men samtidigt så måste man ju bli lite besviken när man tittar på proportionerna och bristen på fokus på flator. Utav 28 programplatser som har tillägnats pridefirandet så är det egentligen bara en där lesbiska kvinnor är i huvudsakligt fokus. Sedan är det nio program där flera HBT-grupper presenteras och man därför kan anta att att vi också finns med. Motsvarande siffra för bögar är 13, tre program visar transpersoner och två program vet jag inte hur jag ska definiera; filmen Stränder har inget direkt HBT tema även om den enligt kanal 5 är populär i HBT-världen och man kanske kan hitta lite lesbisk subtext där om man vill och dokumentären Faghags: Kvinnor som älskar bögar låter väl främst som det handlar om heterokvinnor.
Fimlvalet i allmänhet tycker jag känns ganska lamt. Förutom Transamerica  som är en mycket bra film så känns de andra filmerna lite utdaterade och nästan tråkiga; den ovannämnda Stränder som inte ens är en HBT-film?!, Priscilla: Öknens drottning rolig men lite gammal och tjatig och så då An Unexpected Love som tydligen är det bästa de kunde komma på när det gäller flatrepresentation. Det är väl främst en tv-film om en gift kvinna som är trött på sitt liv och sin familj, skaffar ett jobb på en mäklarfirma och blir kär i sin kvinnliga chef. Trevligt med lesbisk kärlek men annars är det knappast det bästa som har gjorts när det gäller lesbisk film, så här sa Sarah om den när den hade premiär på Lifetime 2003 http://www.afterellen.com/TV/unexpectedlove.html Jag tycker att de kunde ha grävt lite djupare i HBT-filmarkiven (eller kanske i fickorna?) och kommit upp med lite bättre filmer.
När det gäller tv-serierna så ser jag fram emot att se Rick and Steve: The Happiest Gay Couple in All the World, en animerad logoserie som tydligen ska vara ganska rolig och som driver med många stereotyper. Fast enligt Karman http://www.afterellen.com/TV/2007/7/rickandsteve (ja, jag får all min kunskap från AfterEllen) så lyckas de bättre med beskrivningen av männen än av kvinnorna).
Queer as Folk har jag för mig var ganska bra men med tanke på bristen på flator får jag se om jag hinner se det. Jag kan också tänka mig att se de framröstade avsnitten av Ugly Betty, Desperate Housewives och främst Grey's Anatomy, men om de åtminstone hade visat hela säsongen av den sistnämnda serien hade de ju haft lite mer att komma med där. Några av dokumentärerna blir nog också intressanta, så även om jag klagar lär det nog bli en hel del skärmstirrande nästa vecka. Man får ju ta vara på möjligheterna för de kommer inte så ofta.

För övrigt anser jag att South of Nowhere bör räddas
saveson-1

RSS 2.0