Selma
Missförstå mig rätt jag tycker att serien var bra, även om jag gärna hade sett mer av det sk. "kittlande", det var intressant at tänka sig Selma som en person också utanför författarrollen. Det var välspelat, Helena Bergström lyckades få mig mycket mer positivt inställd till henne och Alexandra Rappaport har jag ju varit svag för länge. Det var intressant också med sidohistorierna om de andra konstnärerna de umgicks med, jag gillade särskilt Marie Kröyer. Och agerande
gentemot den där vidriga pappan till Nils och gentemot Nils själv var också spännande även om släktingar menar att det inte är sant. Jag tyckte att Selma gjorde ett mycket sympatiskt intryck och hennes rykte som "sagotant" skadades väl inte av att vi fick se henne som en självständig kvinna som kunde bita ifrån med kvicka kommentarer och som ville hålla ett tal om hur kvinnor kan klara sig utan män. Om ni inte har sett serien än så tycker jag ni ska kolla in den här
Vad har de gjort med mig?
Jag har alltid sagt att jag inte skulle titta på något dating program förrän de hade med homosexuella deltagare, vilket betyder att jag länge har varit förskonad från detta tveksamma sätt att exponera folk som vill finna kärleken. Men så kom i höst både Tila Tequila och Bonde söker fru och då var jag ju ändå tvungen att ge det en chans. Av denna anledning hamnade jag väl också, i behov av en liten paus från intensivt julfirande, på juldagen framför avsnitt av just dessa två program.
Med Bonde söker fru kan jag i alla fall förstå charmen med att det är väldigt vanliga svenska människor som deltar. Även om ett av paren verkar ha fått ett lyckligt slut, i alla fall än så länge, så tycker jag ändå att "vad hände sedan?"-programmet bekräftar min tes att chansen faktiskt är minimal att man ska finna kärleken i tv.
I Tila Tequila finns det däremot inte mycket man kan relatera till, att någon verkligen skulle finna kärleken där verkar ganska otroligt. Det faktum att Tila har träffat två gånger 30 pers utan att komma någonvart bekräftar väl också den tesen. Dessutom är den överdrivna, säkert fabricerade, dramatiken väldigt svår att stå ut med. Jag vet att det är skillnad på svenskt och amerikanskt, men verkligen måste någon gråta varje gång?
I alla fall så tycker jag nu att jag har sett tillräckligt för att kunna säga att jag inte kommer att ge någon chans till A Shot at Love 3, där Tila har ersatts av ett bisexuellt tvillingpar.
Nu laddar jag istället för Selma.
South of Nowhere är över
Men när jag hade sett sista avsnittet kände jag ändå att om det inte hade varit för Spashley så hade jag nog aldrig orkat sitta igenom serien. Förutom det revolutionerande i själva konceptet och den hjälp som det har givit så många unga tjejer så är det egentligen en ganska medioker ungdomsserie som jag nog tyvärr måste säga att jag inte kommer att sakna. Men lita inte bara på min åsikt, det kan hända att det bara är jag som har missat något, lyssna på vad seriens skapare och skådespelare har att säga om varför serien var så viktig:
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Side Note

För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Tidiga julklappar
Anyone but me handlar om några ungdomar som är unga nog att ha växt upp i ett USA där 11 september alltid har varit en verklighet, med allt vad de innebär av påverkan på befolkningen i främst New York och terroristrädsla. Huvudrollen innehas av Vivian, en tjej som har tvingats flytta från New York eftersom hennes pappa som är brandman har lungproblem efter att ha arbetat den dagen. Men att flytta från New York innebär också att lämna flickvännen Aster och att försöka skapa sig ett nytt liv i en småstad där ingen känner henne och vad det kan innebära av vad hon måste berätta för nya människor som hon träffar.
Än så länge känns skådespeleriet lite skakigt men det verkar ändå vara en trevlig historia och det ska bli intressant att se vad de kan göra av det.
Igår var det också premiär för Joni & Susanna en serie om två vänner som ägnar lika mycket tid åt att bråka och förstöra för varandra som att ha kul tillsammans. Lite komed i i The Office-stil enligt beskrivningen. Serien innehåller också gästspel från allas vår Bridget McManus, så så fort jag har räknat ut hur jag ska kunna titta på den (min dator samarbetar inte riktigt) är den högst på listan.
Lite mer förströelse för julhelgen kanske.
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Side Note
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Är det jul snart?
20 sekunder säger ju kanske inte mycket om hur två timmar kommer att vara. Men jag kommer att gå på det faktum att tidigare år serier har varit bra och välgjorda och på att Helena Bergström och Alexandra Rappaport kommer att kyssas i min tv-ruta och se det som min anledning att inte bli frustrerad under dagarna innan. Jag lär säkerligen återkomma för att rapportera om huruvida det var värt det.
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Side Note
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Hallelujah moments
Det skulle egentligen kunna användas om vilken som helst video med Helen Sjöholm men när jag såg den här på den stora duken så fanns det verkligen inga andra ord för vad jag kände, bara Hallelujah.
Jag hade aldrig hört talas om Keith Olberman förut men när jag fick höra hans åsikter om Prop. 8 fick jag rysningar, så välformulerat och så sant.
Dubbel Hallelujah egentligen; KT Tunstall med en av mina favoritlåtar, for obvious reasons, och Gro Hammerseng som är anledningen till att jag har spenderat en antal timmar den senaste veckan på att titta på handboll trots att hon inte ens är med. När Gro ler har jag inga ord.
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Side Note
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Detta gör mig glad
Men jag blir nästan ännu gladare av människor som använder sin intelligens och kreativitet till att skapa något utan någon egentlig föresättning att tjäna pengar utan mest gör det för sitt eget nöjes skull. Folk som skriver bloggar som är så smarta och roliga och träffsäkra att de absolut borde nomineras till QX gaygala, som gör fanvideos till sina favoritserier (både med humor och med känsla), favoritkändisar eller favoritpar, och folk som skriver fanatstisk fanfiction (eller till och med mindre bra fanfiction som ger oss de där historierna vi önskar att vi hade fått se på tv). Till och med mer obskyr kreativitet som används till att i detalj analysera subtexten i våra favoritserier eller fans som på ett fanforum använder sin talang till att göra skämtbilder i en mer och mer urspårad diskussion om vem som gifter sig med vem. Jag blir lika fascinerad varje gång jag ser hur kreativa människor kan vara och vad de kan använda den kreativiteten till.
Ni kanske märkt vid det här laget att jag inte har nämnt ett enda namn här men länkarna är väl värda att kolla in. Kanske känner ni redan till allt det här men om inte så får ni här en tidig julklapp från mig till er alla (fem?).
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Side Note
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Tear jerkers
I fredagskväll visades Josef Fares film Zozo. Det är en sådan där film som jag har velat se länge men det har aldrig blivit av så jag tänkte att jag skulle passa på när den nu visades på tv. Och jag blev inte besviken, men jag var kanske inte riktigt beredd på hur sorglig den skulle vara. jag tror inte att jag har gråtit så mycket sedan jag såg Lilja 4-ever. Så mörk var väl inte Zozo, den slutade mycket mer hoppfullt men innan dess hade Zozo hunnit vara med om en hel del i sitt korta liv. Från att leva mitt i krigets Beirut till att förlora hela sin familj för att sedan komma till Sverige och tvingas anpassa sig till en helt ny verklighet där problemen inte består av bomber som faller på gatorna utan av stöddiga killar som lever på att mobba dem som är annorlunda. Men mitt i alla svårigheterna är filmen väldigt vacker och den har också komiska inslag, Zozos farfar är bl.a. en fantastisk karaktär. I min mening är den här filmen bättre än Jalla Jalla och Kopps men det beror kanske på vilken sorts film man vill se, jag ville tydligen se filmer som fick mig att gråta den här helgen.
Så då var det ju tur att de sedan bjöd på en liknande film redan nästa dag. Igår visades Mondo, en film baserad på en bok av årets nobelpristagare i litteratur Jean-Marie G. Le Clezio. Mondo är en liten kille som plötsligen en dag dyker upp på gatorna i Nice. Ingen vet var han kommer ifrån och själv ger han inga svar, men han har ett stort leende och skaffar sig snart vänner i staden. Han lever på gatorna men hittar olika små äventyr under tiden, han lär känna Dadi som också är hemlösa och har två duvor i en koffert, han blir vän med Thi-Chin som också är ensam och fiskaren på stranden lär honom bokstäverna med hjälp av stenar. Mondo är en liten kille som det är lätt att tycka om men myndigheterna spanar efter honom eftersom det ju inte går för sig att ha små pojkar som bor på gatorna utan någon familj. Det var en vacker film men en del tårar fälldes till den också. Jag vill inte avslöja för mycket men jag rekommenderar alla att se den om ni får chansen.
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Side note


Tia Texada Amy Carlson
Den serien saknar jag också
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Goodbye Dr. Hahn
Jag förstår fortfarande inte hur gänget bakom en av mina favoritserier kunde skriva ihop något så dåligt och förklaringarna räcker inte riktigt till. Jag menar även om det stämmer som Shonda Rimes sa att de inte tyckte att "kemin" mellan Erica och Callie (eller Brooke och Sara) så räcker de ju knappast som anledning till att skriva ur karaktären helt. Kommer någon ihåg när George och Callie var gifta? Snacka om brist på kemi, men de kunde ändå vara kvar båda två efter att de hade gjort slut. Även om det handlade om budgetnedskärningar och de faktiskt var tvugna att göra sig av med någon kunde de väl ha gjort det på ett bättre sätt. Inte från ett avsnitt till ett annat utan någonsomhelst förklaring. Det finns många sätt att skriva ut en karaktär. Man kan kanske tänka sig t.ex. att Callie inte var redo att aceptera sina känslor och att Erica inte var redo att vara med någon som löste sin rädsla genom att ha sex med någon annan. Då hade det kanske slutat med att de gjorde slut och att Erica så småningom kanske flyttade för att det var för jobbigt att jobba på samma ställe eller för att hon hade fått ett bätre jobberbjudande någon annanstans. Det hade inte heller varit bra, men jag tror i alla fall att det hade varit lättare att acceptera om det hade funnits ett ordentligt avslut.
Jag vet inte ens vad jag ska säga om de tyvärr mer troliga idéerna om att tv-bolaget blev för obekvämt med ett lesbiskt förhållande på en av deras stora serier, eller det nästan ännu värre att Brooke Smith inte var tillräckligt attraktiv för att spela lesbisk. Jag kan inte komma på någon förklaring som skulle kunna försvara ett sådant beslut. Jag vet att pengar talar men man tycker att Grey's Anatomy som så många gånger fått beröm för att framåtsträvande och bra på mångfald kunde våga göra lite mer. Jag vet inte, jag förstår bara inte hur de kunde börja med att lova så mycket för att sedan sabba det helt. Kolla in den här videon som visar väldigt tydligt på deras hyckleri i inställningen till sexscener och fråga er sedan hur det kan komma sig att folk blev så obekväma av scenerna mellan Erica och Callie.
Och snälla visa lite stöd för protestkampanjerna; ni kan skriva på den här namninsamlingen, eller skicka ett mail direkt till abc, eller om ni vill göra ännu mer så finns det en hel lista på sätt att hjälpa till här.
Det handlar inte om ifall ni gillade Dr.Hahn eller hennes relation med Callie eller ens om ni gillar Grey's. Utan det handlar om att visa de där gubbarna med alla pengar där borta i USA som bestämmer vad vi får och inte får se på tv att det finns folk som visst vill se flator på tv och som faktiskt blir upprörda när de helt ignorerar oss. Att det finns många som inte tycker att det är okej att dumpa en lovande storyline för att de blir lite "obekvämt".

Nu längtar jag igen
PS. Om ni verkligen vill veta vem som dör så finns svaret här DS.
För övrigt anser jag att abc bör dränkas i protester

Abby, don't go!
Jag förstår förstås att saker händer och att skådespelare som har jobbat länge med samma sak vill gå vidare och göra något annat men det är ändå tråkigt när en favorit försvinner.
När hon skulle gå så visade Haleh henne en vägg där de sätter upp namnskyltarna för alla som har lämnat sjukhuset, eller kanske bara alla läkare eller snarare alla som har varit viktiga karaktärer i serien. Jag såg många bekanta namn där och bestämde mig för att göra en lite rankning av mina favoriter bland de karaktärer som har lämnat serien:

Kanske är det bara för att det var hon som precis slutade men på grund av alla nyss nämnda egenskaper så måste Abby vara först på den här listan.
2. Carol Hathaway
Det började dramatiskt med att hon försökte ta livet av sig redan i det första avsnittet. Men som tur för oss lyckade hennes kollegor rädda hennes liv och sedan fick vi sex säsonger till med henne innan Carol bestämde sig att flytta till Doug i Seattle. Min favorit storyline var nog när hon ville adoptera Tatiana, en lite rysk flicka med AIDS. Det var där jag lärde mig de begränsade ryska fraser jag kan; Minja zavot Carol (okej, jag lärde mig inte att skriva med kyrilliska bokstäver).

Jag gillade henne båda omgångarna hon var med. De första åren var hon ung och lite osäker, hon hade svårt att göra sig hörd gentemot de mer erfarna läkarna. Sedan fick hon en massa personligt strul att hantera när hennes struliga syster dök upp, dumpade sin nyfödda dotter hos henne och så småningom dök upp igen för att ta tillbaka Little Susie. Så småningom blev det för svårt att vara borta från Susie och hon valde att flytta till Arizona för att vara närmare dem, vilket ledde til en hjärtskärande scen på tågstationen när Mark lite sent erkänner sin kärlek för henne. Fem år senare återvänder hon till County nu som en mer kompetent läkare som redan under sitt första skift när hon gör en insats genom att kunna spanska. Några år senare slutar hon dock igen och den här gången flyttar hon till Idaho med sin man och son.

4. Kerry Weaver
När Kerry först dök upp var hon en riktig bitch. Hon var hård mot alla men framförallt hon och Susan hade svårt att komma överens. Efterhand utvecklades dock hennes karaktär mer och mer, kanske första gången man fick se hennes mjuka sida var när hon stöttade Jeannie efter att hon hade fått beskedet om att hon hade HIV. Kerry fortsatte att vara driven och hård med arbetet men det visade sig också att hon alltid fanns där för att stötta sina kollegor. Efterhand fick hon också några uppenbarelser om sig själ och vi fick glädjen att se lesbiska läkare långt innan Grey's-katastrofen.
5. Maggie Doyle
Långt innan Jorja Fox blev känd för världen som Sara Sidle så spelade hon en tuff läkare som hamnade i en del konflikter på grund av sin no-nonsense attityd. Bästa scenen var när hon tar med sig Carter till skjutbanan och sedan chockar honom genom att tala om att hennes svartsjuka ex-flickvän står på skjutbanan brevid. Tyvärr så blev inte Maggie så långvarig på sjukhuset, hon försvann utan någon närmare förklaring efter att första ha varit i konflikt med Romano som hon anmälde för sexuella trakasserier.
Jag gillade egentligen de flesta av karaktärerna, i alla fall de kvinnliga. Jeannie, Jing-Mei, Elizabeth, Lucy, Anna, Kim förstås...men nu räcker det nog med nördkunskap om Cituakuten för ett tag framöver.
Gör en insats för den där andra sjukhusserien istället genom att klicka här
